Výběr skladovacích sil na obilí: Průvodce FARMIXU, díl 2.

Vítejte v druhém díle naší série o výběru bezpečného a kvalitního sila na obilí. V prvním díle jsme se zabývali základními aspekty, které je třeba zvážit při výběru sila. Nyní se ponoříme hlouběji do technických detailů a zaměříme se na dva klíčové prvky – celoroštovou podlahu a provzdušňovací ventilátory. Proč je celoroštová podlaha lepší volbou než provzdušňovací kanály v betonu? Jakou roli hrají ventilátory v udržení kvality a dlouhé životnosti skladovaných komodit? Připojte se k nám, abyste získali odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších.

Celoroštová podlaha

Uvažovali jste někdy o vlivu provzdušňovacích kanálů v betonu na kvalitu vašeho uskladněného obilí? Jak se ukazuje, nejsou tou nejideálnější volbou. Proč? Způsobují nerovnoměrné provzdušňování obilí. Pokud má vaše silo jen tyto kanály, zrno v nejnižších vrstvách nemusí mít dostatek vzduchu, což vede ke snížení jeho kvality. Podívejme se na rozdíly mezi plnou podlahou a provzdušňovacími kanály a ověřme si, proč je pro skladování obilí lepší celoroštová podlaha.

Celoroštová podlaha: Klíč k optimálnímu skladování a provzdušňování obilí

Ve FARMIXU doporučujeme použít celoroštovou podlahu, vzdálenou od betonu přibližně 30 cm. Tím zabráníte přímému kontaktu obilí s vlhkým betonem, ale také zajistíte lepší cirkulaci vzduchu. Podlahový systém je navržen tak, aby pokrýval celou spodní plochu sila pro skladování obilí. Jeho vyspělá konstrukce umožňuje lepší provzdušňování a celkové hospodaření s obilím. Naproti tomu provzdušňovací kanály jsou často tvořeny rozmístěnými prkny nebo perforovanou ocelí, mezi nimiž zůstávají plochy, které mohou vést k nerovnoměrné distribuci vzduchu. Jednou z hlavních výhod celoroštové podlahy je konzistentní a rovnoměrné provzdušňování. Lepší proudění vzduchu udržuje optimální kvalitu zrna a zabraňuje jeho znehodnocení. Na rozdíl od provzdušňovacích kanálů umožňuje celoroštová podlaha rovnoměrné proudění vzduchu v celém silu, čímž se eliminují horká místa a snižuje se riziko vzniku plísní, škůdců a dalších kontaminantů. S celoroštovou podlahou dosáhnete vyšší efektivity, snížíte náklady na údržbu a budete mít jistotu, že je vaše obilí bezpečně uskladněno.

Snadná instalace a údržba: další důvody pro volbu celoroštové podlahy

Další výhodou celoroštové podlahy oproti provzdušňovacím kanálům je její snadná instalace a údržba. Celoroštové podlahy jsou navrženy tak, aby jejich instalace byla jednoduchá, a díky jejich povrchu je čištění a údržba hračkou. Tradiční provzdušňovací kanály jsou ve srovnání s tím těžkopádné na instalaci a údržbu, což vede ke zvýšeným nákladům na pracovní sílu a možným prostojům. Možná si teď říkáte, že použití provzdušňovacích kanálů v betonu je cenově dostupnější varianta. Zkuste s na tím zamyslet znovu. I když se to na první pohled může zdát levnější, náklady na provzdušnění se jednoduše pouze přesunou z ceny skladovacího sila do stavební části. V konečném důsledku by vás použití betonových kanálů mohlo vyjít dráž než naše řešení s celoroštovými podlahami.
Obr. Celoroštová podlaha ve skladovacím silu
Investice do celoroštové podlahy pro vaše silo na skladování obilí je chytré rozhodnutí, které se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. Díky vynikajícímu provzdušňování, snadné instalaci a údržbě a maximalizované skladovací kapacitě nabízí celoroštová podlaha oproti tradičním provzdušňovacím kanálům významné výhody.  

Provzdušňovací ventilátory

Při výběru ventilátorů je klíčové mít na paměti výkonové parametry. Ty se odvíjejí především od velikosti skladovacího prostoru a druhu skladované komodity. Například pro řepku, která je rozměrově menší a obtížněji se provzdušňuje, je zapotřebí zvolit ventilátory s vyšším výkonem, aby bylo zajištěno správné skladování a ochrana zrna. Ve světě skladování obilí hrají ventilátory klíčovou roli při zachování kvality a dlouhé životnosti skladovaných komodit. Výhody ventilátorů ve skladovacích silech na obilí jsou četné, protože zajišťují účinné provzdušňování a regulaci teploty, čímž zabraňují kažení a ztrátám. Pojďme se podívat, jak určit výkonnost těchto ventilátorů v závislosti na skladované komoditě.

Energeticky účinné a tiché ventilátory: Vysoký statický tlak a nízké provozní náklady

Námi dodávané ventilátory svou robustní a účinnou konstrukcí zajišťují vynikající pohyb vzduchu pro skladování obilí. Jednou z jejich významných výhod je schopnost vytvářet vysoký statický tlak, nezbytný pro překonání odporu vytvářeného obilím, kanály a dalšími překážkami. Tento vysoký tlak zajišťuje rovnoměrné proudění vzduchu v celém silu a udržuje obilí v optimálním stavu. Další výhodou námi dodávaných ventilátorů je jejich energetická účinnost. Ve srovnání s jinými typy ventilátorů spotřebovávají méně energie, což snižuje provozní náklady a podporuje udržitelnost. Tyto ventilátory mají také nízkou hlučnost, takže jsou ideální pro instalace v obytných nebo na hluk citlivých oblastech.

Optimalizace výkonu provzdušňovacích ventilátorů pro různé obilné komodity

Výkonnost provzdušňovacích ventilátorů v silech na skladování obilí může být určena skladovanou komoditou. Různé komodity vyžadují různé rychlosti proudění vzduchu a strategie řízení teploty. Například pšenice a ječmen potřebují relativně vyšší rychlost proudění vzduchu než kukuřice či sója – kvůli jejich vyšší respiraci. Výkon ventilátoru by proto měl být hodnocen na základě specifických požadavků skladovaného obilí. Pro určení optimálního výkonu ventilátoru pro konkrétní komoditu musíme vzít v úvahu vlhkost zrna a požadovanou dobu skladování. Správné dimenzování a výběr ventilátoru jsou rozhodující pro dosažení požadovaného průtoku vzduchu a udržení ideálních skladovacích podmínek. Investice do vysoce kvalitních odstředivých ventilátorů navíc pomůže maximalizovat výkon, prodloužit životnost ventilátoru a zajistit konzistentní výsledky. Výhody kvalitních ventilátorů v silech na skladování obilí jsou nesporné. Tyto ventilátory nabízejí účinné provzdušňování, regulaci teploty a úsporu energie, což z nich činí cenný doplněk každého skladu obilí. Určení výkonu ventilátoru na základě skladované komodity má zásadní význam pro zajištění optimálních podmínek a zachování kvality obilí. Výběrem správného ventilátoru získáte účinné a nákladově efektivní řešení.
Obr. provzdušňovací ventilátor
 
Děkujeme, že jste byli s námi v prvních dvou dílech naší série o výběru bezpečného a kvalitního sila na obilí. Prozkoumali jsme důležité aspekty, jako je význam celoroštové podlahy a provzdušňovacích ventilátorů. Ale ještě nejsme hotovi! V našem závěrečném, třetím díle, se zaměříme na klíčové bezpečnostní aspekty. Proč je certifikace ATEX u odtahových ventilátorů tak důležitá? Jak může norma EUROCODE ovlivnit návrh a postavení vašeho skladovacího sila na obilí? A proč je venkovní umístění motorů vyskladňovacích šnekových dopravníků u obilných skladovacích sil tak klíčové? Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou a v tomto závěrečném díle vám ukážeme, jak ji zajistit. Těšíme se na setkání s vámi v posledním díle. Nezmeškejte to!
Výběr skladovacích sil na obilí: Průvodce FARMIXU, díl 1. Výběr skladovacích sil na obilí: Průvodce FARMIXU, díl 3.

Máte zájem o individuální nabídku
nebo se chcete jen poradit?


Napište nám, rádi vám odpovíme.

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním zpracováním osobních údajů.