Den otevřených dveří na posklizňové lince v Kasejovicích: Jak obstála v první sezóně?
Ráno bylo chladné a mlhavé. Na dvoře Agrochovu Kasejovice se pomalu scházeli farmáři a zvědavě si prohlíželi velká obilná sila. Nová posklizňová linka měla za sebou první sezónu, a tak bylo na čase podívat se, jak obstála v praxi. „Dokončili jsme ji přesně na čas, takže jsme mohli obilí uložit hned po sklizni,“ říká Miroslav Slavíček, předseda představenstva Agrochov Kasejovice. Farmáři se dívají na mohutná sila. Skladovací kapacita dává farmářům volnost – nemusí prodávat hned, ale až ve chvíli, kdy se jim to skutečně vyplatí.
Jak funguje posklizňová linka v praxi?
Komentované prohlídky ukázaly detaily
Celý den probíhaly komentované prohlídky.
Návštěvníci si prošli kompletní posklizňovou linku od příjmu zrnin, přes čističku a sušičku obilí až po skladovací sila.
Někteří se ptali na detaily o údržbě, jiní srovnávali, jak si jejich vlastní technologie stojí v porovnání s touto novou linkou. „Celé jsme si to prošli, člověk pak mnohem líp pochopí, jak to celé do sebe zapadá,“ poznamenal jeden z farmářů.

Sušení pro ostatní?
Inspirace z jiných podniků
„A kukuřici sušíte?“ ptá se muž v tmavé bundě. Vedoucí provozu zavrtí hlavou. „Zatím ne, ale ta možnost tu je. Jinde, kde mají stejnou sušičku, suší pro ostatní a podle jejich slov jim to přináší slušný přivýdělek.“ Farmáři si vyměňují pohledy. Mít možnost sušit nejen pro sebe, ale i pro ostatní, může být do budoucna zajímavá příležitost.
Náklady a provoz
Kolik to žere? A jak je to s hlučností?
Farmáři prochází kolem technologií. „A co spotřeba?“ padne otázka. Technik z FARMIXu má odpověď hned. „Několikanásobně nižší než s původní technologií. A hlavně je to efektivnější.“ Někteří přikyvují. Většina má zkušenost se starými sušičkami s drahým provozem a velmi pomalým zpracováním. „A hluk?“ ptá se další. Technik se usměje. „Jestli čekáte rachot jako z traktoru, tak ne. Poslechněte si to sami.“ V hale je slyšet jen tlumené hučení.
Společné diskuze u jídla
Talíře plné jídla, hlavy plné nápadů
V hale nad příjmovým košem už voní jídlo. Na stolech je teplý i studený raut, pivo v orosených sklenicích.
„Každý rok to samé,“ povzdechne si jeden z farmářů. „Prodat hned, nebo držet a čekat na lepší cenu? Skladovací kapacitu máme, ale trh je nevyzpytatelný.“ Jeho soused kývne. „Když máš kam uložit, jsi ve výhodě. A kdybychom jednou začali sušit i pro ostatní, mohlo by se to taky vyplatit.“

„Rozhodnout se není snadné“ – když finance určují možnosti
Po jídle se sedí, povídá, počítá. Padá spousta otázek, ale i prvních rozhodnutí. „Pošlete mi k tomu víc informací,“ říká muž v kšiltovce a podává vizitku. „Jestli o tom budeme uvažovat, musíme to začít řešit už teď,“ ozývá se od jiného stolu.
Farmáři odchází s novými myšlenkami o tom, jak by taková investice mohla změnit jejich hospodaření.

Dny otevřených dveří nejsou jen o ukázkách techniky. Jsou o tom vidět, jak to v praxi funguje, slyšet zkušenosti těch, co už do toho šli, a uvědomit si, že některé investice nejsou jen náklad, ale chytrý krok k jistější budoucnosti.